Kopen of verbouwen?

De Vlaming en zijn baksteen in de maag, het is onafscheidelijk! Meteen heb je ook een moeilijke keuze te doorstaan: bouwen of verbouwen. Een doelbewuste keuze die afhankelijk is van verschillende factoren.

 

Budget: je eigen spaarvarken & een ezeltje zoeken

Spreek je over bouwen, verbouwen of kopen dan komt de eerste vraag: “Hoeveel budget?”. Een mooie spaarvarken zorgt voor allerlei mogelijkheden maar vaak is dit niet voldoende en moet je ook nog centen gaan lenen. Elke bank houdt rekening met je leningscapaciteit, dit is in het algemeen zo’n 40% van het gezamenlijk nettoloon. Ook je eigen inbreng speelt een rol, hoe meer je zelf kan inbrengen, hoe lager de quotiteit of de verhouding van je lening ten opzichte van de totale waarde van de woning. Hou altijd rekening dat je ook nog een appeltje voor de dorst overhoudt, ook na de aankoop van je woning zijn er steeds bijkomende kosten! Denk maar aan keukengerei, huishoudtoestellen, … Informeer bij een bank, kredietmakelaar of verzekeraar hoeveel jullie kunnen lenen, dit helpt je al goed op weg!

 

Kopen of bouwen

Wil je alle vrijheid en je droomwoning creëren dan is bouwen voor jou de oplossing. Je droom realiseren is geen gemakkelijke opdracht. Het is een hele klus …

Eerst moet je op zoek naar bouwgrond. In België ligt de bouwgrond niet voor het grijpen en  is zeker niet goedkoop. Het kan een lange zoektocht worden: oppervlakte te groot of te klein, je mag ook niet zomaar bouwen waar je wil, misschien heb je nog afbraakwerken van een oude woning of is de locatie van de grond niet ideaal. Een goede locatie van bouwgrond is al de helft van het werk maar de zoektocht kan al frustrerend zijn.

De volgende stap is het ontwerp en het bekostigen van je bouw. Hoe start je aan een bouwplan? Je informeert best bij een architect, hij/zij zal je al een grote stap verder helpen aan het bouwplan van je droomwoning! Je budget bedwingen doe je door navraag te doen naar de kosten van je architect, de aannemer en de soort materialen die je kiest! Wat ook een grote hap uit je budget neemt zijn de registratierechten op je grond en 21% btw op je nieuwbouw. Extra budget reserveren tegen onvoorziene kosten of problemen is ook een must. Steek je zelf de handen uit de mouwen dan kan je toch al een mooie som uitsparen aan werkuren. Ben je zelf geen handige Harry maar wil je toch een nieuwbouw? Kies dan eventueel voor een sleutel-op-de-deur woning. Het volledige bouwproces wordt door deze firma’s uitgevoerd binnen een vooraf afgesproken budget, je koopt een woning in opbouw of kiest een woning op plan.

Teken je droomwoning eens uit op een grondplan en neem deze plannen mee naar de architect! Laat de architect de werken opvolgen en zie toe dat dit ook effectief gebeurt.

 

Vaak is bouwen duurder dan een woning aankopen, dus ook je portefeuille moet het aankunnen. Een halve woning bouwen is niet mogelijk, misschien dan beter kopen én verbouwen van een woning?

Een woning kopen en/of verbouwen betekent natuurlijk minder vrijheid. Doe je zware verbouwingswerken dan mag je dit ook niet onderschatten, je mag niet altijd zelf kiezen wat je doet volgens de geldende bouwvergunningen, je moet rekening houden met de situering van de huidige woning, … Doe je werkzaamheden aan elektriciteit of verwarming, informeer naar de verschillende mogelijkheden en opties. Bij zware verbouwingen zijn de kosten moeilijker te berekenen want onvoorziene zaken vragen extra budget en zorgen voor tijdverlies. Ook te verkrijgen premies kunnen interessant zijn bij verbouwingswerken zodat kosten worden gedrukt. Zoek deze zeker op!

 

Zijn er geen zware verbouwingswerken nodig maar heeft de woning een opknapbeurt nodig? Kies voor een eenmalige renovatieproject of een renovatie verspreid in tijd.

In deze situatie kan je jouw eigen woning vaak al betrekken en de werken uitvoeren volgens het beschikbare budget. Ook Bij kleinere werkzaamheden zoals dak isoleren, huis verven, … maak je best vooraf een kostenplaatje.

Koop je een woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je van een lager btw-tarief van 6% bij onderhouds-, herstellings-, renovatie- en verbouwingswerken.

 

Geen zin in bouwen, verbouwen of renoveren? Kies voor de aankoop van een afgewerkte woning die het meest aansluit aan je droomwoning!

Een instapklare woning kopen heeft een aantal voordelen: je koopt de woning aan een bepaalde prijs, berekent de kosten die bovenop de aankoopprijs komen (registratierechten, notariskosten, BTW, …) en je kent het exacte kostenplaatje van de aankoop. Meestal kan je ook meteen intrekken in je woning en leef je niet op een bouwwerf voor een bepaalde periode. In principe zouden er geen gebreken mogen zijn aan de woning maar natuurlijk is de woning niet meer nieuw, een verborgen gebrek kan dus steeds, tenzij je een afgewerkte nieuwbouw koopt. Ten opzichte van een nieuwbouwwoning, heb je ook vlugger onderhouds- en herstellingswerken in de woning.

 Koop alleen de woning die jou een gevoel geeft: “Dit is het, hier wil ik oud worden!”

 

ZORGELOOS WONEN?

Denk hoe je jouw droomwoning wil, bereken je mogelijkheden in budget en creëer van je huis een warme thuis! Wil je jouw leningscapaciteit ontdekken? We helpen je graag verder!