Vermijd scams op vakantie

Terwijl je wil genieten van je vakantie, liggen er oplichters op de loer om je te vangen als hun prooi! Je bent ze misschien al ontkomen of hebt ze al opgemerkt tijdens je reis. Elk land heeft zijn bekende oplichtingstrucks om je te bedotten maar de meeste trucks zijn wereldwijd!

Dieven en oplichters merken meteen op dat je een toerist bent; je bent makkelijk gekleed, je geniet van een wandeling in de stad, je beheerst de taal niet of onvoldoende, communiceren met locals lukt niet zo goed, …

 

Ontdek 12 bedriegelijke oplichtingstruck op een rijtje én wees oplichters een stapje voor!

Dure taxi’s

Wil je op uitstap en huur je geen wagen dan ga je hoogstwaarschijnlijk te voet of met de taxi! Kijk goed na welke taxi je neemt want een kapotte teller is al een fout teken!
Ook een veel te lange rit kan uitdraaien op een dure taxirit.

 Onze tips

  • Kijk altijd na als de taxi een vergunning heeft, de kans dat vergunde taxi’s je bedriegen is miniem. Informeer vooraf bij de toeristische dienst of het reisbureau naar de erkende taxibedrijven.
  • Zoek even op hoelang de rit zou duren voor je instapt, vraag na als de teller werkt én spreek vooraf een prijs af!
  • Toch opgelicht? Noteer het nummer van het taxi en rapporteer aan lokale toeristenkantoor.

 Meestvoorkomende locaties: Polen ; Hongarije ; Colombia ; Zuid-Afrika

 

Extra kosten bij huren van een vervoermiddel

Huur je een wagen, brommer of moto dan ben je ook best op je hoede! Check op sociale media als het huurbedrijf goede feedback heeft. Sluit je een huurcontract af, dan lees je ook best de kleine lettertjes of stel vragen als niet alles duidelijk is! Zo kan in het klein vermeld staan dat je opnieuw moet tanken op het einde van de huur, heb je dat niet gedaan dan betaal je een flink bedrag voor je brandstof. Ook veroorzaakte schade moet meestal vergoed worden door de huurder, controleer altijd de wagen voor je op stap gaat want misschien is er al bestaande schade die telkens opnieuw een mooi bedrag oplevert voor de verhuurder. Bij extreme georganiseerde bendes worden voertuigen zelfs gestolen door medeplichtige om een groot bedrag te eisen van je! Check ook altijd voor wat de wagen of bromfiets verzekerd is en welke franchise van toepassing is.

 Onze tips

  • Informeer vooraf bij de toeristische dienst of je reisbureau
  • Schade ontdekt aan het voertuig voor je vertrekt? Vraag om schriftelijk te vermelden dat er reeds schade aanwezig was en neem foto’s!
  • Als je nergens een vermelding ziet staan omtrent de brandstof, verzekering, schade bij ongeval en dergelijke kijk je best voor ander huurbedrijf.

Gratis tuktukrit of taxi

Een gratis ritje? Ja, het is te mooi om waar te zijn. Een gratis ritje met tijdige stops bij bevriende souvenirwinkels, maatwinkels of andere winkels zorgen voor een extra centje voor de chauffeur bij aankoop in de winkel.
Meestvoorkomende locaties: India ; Thailand ; Bulgarije

Valse vervoerbewijzen

Een ticket voor tram of bus kopen bij een ‘straatverkoper’, misschien toch geen goed plan! Wacht je beurt af in de rij en koop aan officiële verkooppunten.

Neppolitie

Je wil op reis natuurlijk niet met politie te maken hebben?! Iemand die zich voordoet als politie maakt je zenuwachtig, maakt je iets wijs omtrent de lokale gebruiken of wetgevingen en je bent een vogel voor de kat. Je visum is misschien niet in orde? Of toch mét een beetje drinkgeld voor de agent!

 Onze tips

  • Informeer altijd voor je vertrek naar speciale wetgevingen!

Fotografie op straat

Plots een aapje op je schouder, een foto met een local in bijzondere kledij, … Je krijgt de afgdrukte foto in je handen gestoken en wordt achtervolgd om centen te krijgen.

 Onze tips

  • Wil je toch een foto? Spreek vooraf een prijs af of vraag als je verplicht bent om de foto te kopen, want dat ene ‘kickje’ graaft soms goed in de portemonnee!

Spelletjes op straat

Kan jij het balletje vinden onder de juiste beker? Je kent het spelletje zeker en vast maar ook dit is een scam, de oudste en bekendste! Terwijl je kijkt naar het spel, zie je iemand anders winnen, vaak zit deze persoon mee in het complot. Misschien win je zelfs de eerste keer, daarna wil je opnieuw meespelen en verlies je toch al je centen.
Meestvoorkomende locaties: Parijs ; Londen ; Spanje ; Barcelona

Zakkenrollers

Je komt ze ook tegen in België, een afleidingsmanoeuvre en ondertussen stelen ze iets waardevol! Zakkenrollers kennen vele technieken! Vaak is er iets ‘gemorst’ op je kledij, bieden ze hun hulp aan en voor je het weet ben je je portefeuille kwijt! Een petitie met donatie tekenen voor een betere wereld? Je tekent een petitie zonder enig woord te begrijpen, door te tekenen ga je akkoord met een donatie of tijdens je gesprek is je portefeuille spoorloos.

 Onze tips

  • Hou waardevolle spullen thuis of op je verblijfplaats. Heb je ze toch nodig tijdens je trip? Bewaar ze heel goed dicht bij jou en laat je niet afleiden!
  • Ben je met meerdere op reis dan bewaar je best het geld bij verschillende personen en niet allemaal op dezelfde plaats.

Straatverkopers

Wie al ooit naar Montmartre is geweest, heeft de ‘straatverkopers’ aan het werk gezien. Ze reiken je iets aan, een ‘vriendschapsarmband’ of pet die je “gratis” krijgt. Heb je het aangenomen dan willen ze toch centen zien voor het item die je hebt gekregen. Soms word je ook vastgeketend met een armbandje tot je iets van centen geeft.

 Onze tips

  • Heb je het toch voor? Geef het item terug en ga weg van de straatverkoper.

Meestvoorkomende locaties: Parijs ; Rome ; Barcelona ; Caïro

Mooie single

Een mooie lokale dame of heer wil je vergezellen tijdens je vakantietrip zodat je niet alleen moet reizen? Ga er niet van uit dat ze dit voor niets doen. Een lekker etentje, een dure fles en voor je het weet, krijg je een peperdure rekening voorgeschoteld terwijl de dame of heer is verdwenen!

Geld wisselen

Een andere valuta brengt vaak verwarring met zich mee, je bent de munt niet machtig en vertrouwt erop dat de locals correct teruggeven. Toch wordt hier vaak misbruik van gemaakt, zo kan je in Zwitserland betalen in euro maar geven ze terug in lokale munt, zelden in jouw voordeel. Ook aan wisselkantoren kijk je best na als ze officieel zijn, deze zijn erkend om munten te verdelen aan een wisselkoers die up-to-date is.

Favorietje stekje gesloten

Lijkt het bezoek aan een toeristische plaats of een restaurant niet mogelijk omdat deze gesloten is? Of is het hotel niet aan te raden of volboekt? Misschien toch even checken want meestal wil een taxichauffeur of een behulpzame local je leiden naar een andere winkel, restaurant of hotel die voor hen een extra commissie oplevert! Check altijd zelf en doe je plannen zoals voorzien, lijkt de plaats je toch bizar, kijk dan zelf waar je best heen kan!

 

 Onze algemene tips

 • Geloof niet in sprookjes want deze bestaan niet!
 • Doe navraag bij je reisbureau of dienst toerisme waarvoor je moet opletten.
 • Betaal met een kredietkaart, deze beschermt je financieel beter tegen fraude.
 • Gezonde dosis wantrouwen is altijd goed meegenomen!

 

 ZORGELOOS OP VAKANTIE?

Een gezonde dosis wantrouwen is goed meegenomen, natuurlijk zijn er aardige en behulpzame mensen die je ontmoet op je reis! Ontdek onze bijstandsverzekeringen en vertrek zonder zorgen op reis. En vergeet niet te genieten van je welverdiende vakantie!