Waaraan denken als je op eigen benen gaat staan?

Oef! Op eigen benen staan, het moment waar je hebt naar uitgekeken. Eindelijk de vrijheid, wanneer je gaat slapen, wanneer vrienden langskomen, waar je schoenen staan, … Je kiest jouw eigen levensstijl en hoeft geen rekening meer te houden met je ouders, broers of zussen.

 

Je eerste woning huren of kopen?

Huren.

Kopen of huren, een eerste woning geeft je hoogstwaarschijnlijk een fantastisch gevoel! Maar onderschat het kostenplaatje van huren niet. Net zoals een lening, heb je een maandelijks budget nodig om je huur te betalen. Bij het afsluiten van een huurcontract, zal de eigenaar een huurwaarborg vragen, deze waarborg is de totale som van twee tot drie maanden huur. Kijk dus eerst goed na hoeveel budget je kan spenderen aan een huurwoning. Eens je het budget in gedachten hebt, kan je starten aan je zoektocht. Blijf kritisch, realistisch en lees het huurcontract goed na! Zorg dat je elke clausule in het huurcontract begrijpt, op deze manier worden onvoorziene kosten beperkt.

Eens je een woning of appartement op het oog hebt, wacht je nog het interieur en eventuele opfriswerken. Een wasmachine, droogkast, huishoudtoestellen, keukengerei, poetsspullen, gordijnen, verf, … Al deze spullen nemen ook een mooie hap uit het budget, zeker als je voor de eerste keer op eigen benen staat.

 

Kopen.

De Vlaming en zijn baksteen in de maag, het is een onafscheidelijk duo! Meteen heb je ook een moeilijke keuze te doorstaan: bouwen of verbouwen. Een doelbewuste keuze die afhankelijk is van verschillende factoren. Wij geven je de mogelijke opties, lees straks onze blog “Kopen of verbouwen?”.

Net zoals bij het huren van een woning, hou je best een budget over voor interieur, aansluitingen en andere noodzakelijke zaken. Hou in beide gevallen altijd rekening met een buffer, ook na alle aankopen kan je een onvoorziene kosten hebben. Denk maar aan een kapotte auto, plotse werkloosheid, …

 

Je verhuis administratief regelen.

Als je verhuist, dan moet je dit melden binnen de 8 dagen bij de bevolkingsdienst van je nieuwe gemeente. Bij een verhuis in dezelfde gemeente, moet dit ook gebeuren. Na de melding zal je wijkagent langskomen om de verhuis effectief vast te stellen.

Ook de aansluitingen zoals water, gas, elektriciteit, telefoon, internet, … moet je mogelijks zelf regelen. Doe dit enkele weken voor je verhuis. De tellers worden vastgesteld en de aansluiting wordt overgeplaatst op jouw naam. Bij ontvangst van eindafrekening, ben je in orde.

Via de bevolkingsdienst worden enkele instanties automatisch verwittigd van je verhuis. Toch laat je best aan zoveel mogelijk instanties weten dat je bent verhuisd. Denk maar aan je werkgever, de instanties met lidmaatschap, de tandarts, banken en verzekeraars, de huisarts, winkels waar je een klantenkaart hebt, … Ook bij het postkantoor kan je de verhuis laten registreren, op deze manier zal de post geleverd worden op je nieuw adres.

 

Zoek enkele helpende handen bij elkaar voor de verhuis!

Je kan beroep doen op een verhuisfirma, in grotere steden is het eenvoudiger om alles in één keer te verhuizen. Lees altijd goed de algemene voorwaarden na, deze omschrijven de aansprakelijkheid van de firma en van jezelf in geval van schade, verlies of vertraagde levering. De verhuisfirma zal nooit dekking bieden voor de aansprakelijkheid van helpende vrienden of familieleden. Volg dus alles goed op. Heb je schade, neem foto’s om een schadeclaim in te dienen. 

Sla je de handen ineen met vrienden en familie, dan kan je overwegen om een verzekering af te sluiten tegen lichamelijke ongevallen. Je mag er niet aan denken dat een vriend een been breekt of een familielid van de ladder valt. Gevaar zit in een klein hoekje en verhuizen is een hele klus!

 

Verhuis je een tweede keer?

Verhuis je niet voor de eerste keer dan geef je een seintje aan je verzekeraar. In de brandpolis ben je steeds verzekerd voor een overgangsperiode van 90 dagen op beide locaties, namelijk de vorige woning en de nieuwe woning. Voor de waarborg diefstal kan de overgangsperiode beperkter zijn. In samenspraak met je verzekeraar pas je jouw huidige brandpolis aan voor je nieuwe woning.

Vergeet ook niet je huurcontract van de vorige woning tijdig stop te zetten met een aangetekend schrijven aan de verhuurder. Hou rekening met een opzegperiode van drie maanden. Afhankelijk van het huurcontract, is het mogelijk dat je ook een schadevergoeding moet betalen aan je verhuurder. Is een wederzijds akkoord mogelijk, doe je dit schriftelijk. Zo kan je toekomstige discussies vermijden.

 

ZORGELOOS VERHUIZEN? HET BASIS VERZEKERINGSPAKKET VOOR ELK GEZIN. 

Voorheen waren verzekeringen misschien een ver-van-je-bed-show maar deze tijd is voorbij. Op je eigen benen staan betekent ook alle noodzakelijke verantwoordelijkheden op jezelf nemen. Wij helpen je graag om alles op een rijtje te plaatsen.

 

CocoonStart, de brandpolis voor huurders.

Sinds 2019 ben je als huurder wettelijk verplicht om een huurdersaansprakelijkheid af te sluiten, waarbij ten minste brand en waterschade gedekt zijn. Als huurder ben je in de meeste gevallen aansprakelijk voor schade aan de huurwoning. Om je te beschermen tegen deze financiële gevolgen sluit je een brandpolis met huurdersaansprakelijkheid af. Ontdek ons verzekeringspakket Cocoon Start voor huurders, een totaalpakket met 14 waarborgen waaronder aansprakelijkheid voor de basiswaarborgen, diefstal, rechtsbijstand in huurgeschillen, lichamelijke ongevallen bij verhuis, homecomputer, …

 

Cocoon+, de brandpolis voor eigenaars.

Je eigen woning kopen of bouwen zorgt voor een financiële impact op je spaarvarken. Je mag er niet aan denken om je woning (gedeeltelijk) te verliezen door een flakkerende brand, een zware storm, … Een goede verzekering beschermt jou thuis! Ontdek onze brandpolis Cocoon+, je woning verzekerd in heropbouwwaarde samen met je inboedel.

 

Familiale verzekering, verzekerd voor schade tegenover derden.

Wie schade toebrengt aan een derde, moet deze schade vergoeden. In het dagelijks leven is een ongeval snel gebeurd, tijdens een verhuis is de kans nog groter. Tijdens het verhuizen van enkele zware dozen, werd gehaperd aan een geparkeerd voertuig. De zetel naar het bovenste verdiep brengen zorgde voor krassen in de traphal van het appartement. Of een vriend verhuist een waardevolle kristallen luster, deze ligt in duizend stukjes. Deze financiële gevolgen worden vergoed door de familiale verzekering na aftrek van de franchise die ten laste blijft van de aansprakelijke. Deze verzekering zal je ook toekomstig dekking bieden bij schade veroorzaakt door je gezin en huisdieren aan een derde. Of zal je bijstand verlenen bij een verkeersongeval met de fiets of als voetganger.

 

Overal goed beschermd met je eigen autoverzekering.

Leende je voorheen de auto van je ouders, dan is het tijd om zelf een auto aan te schaffen. Neem je een voertuig mee van thuis dan laat je deze overdragen van ouder op kind, dit kan via een administratieve overdracht, contacteer je verzekeraar voor verdere instructies. Zo staat de inschrijving en nummerplaat op jouw naam. Als de verzekering nog staat op naam van je ouders is het hoog tijd dat dit verandert. Elke verzekering hamert erop dat de hoofdbestuurder correct vermeld staat, dit om het juiste tarief toe te passen. Bij zware ongevallen kan dit ernstige gevolgen hebben want je pleegt fraude. Gelukkig zoekt je verzekeraar samen met jou naar de beste verzekering op eigen naam aan een correcte premie.

 

Hospitalisatie- en ongevallenverzekering, verzeker jezelf en je helpende handen.

Is er iemand gewond tijdens verhuisactiviteiten dan zal het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering tussenkomst verlenen voor de medische kosten. Misschien was je voorheen aangesloten bij de hospitalisatieverzekering van je ouders. Was je voorheen nog niet apart verzekerd dan vraag je bij je verzekeraar een overdracht aan om in een individuele polis verzekerd te zijn.

Het ziekenfonds en hospitalisatieverzekering zullen al een groot deel vergoeden voor elke helper bij een ongeval maar bij ernstige verwondingen kan een verzekering ‘Lichamelijke Ongevallen’ een grote must zijn. Verzeker je vrienden en familie tijdelijk voor je verhuisactiviteiten.